IMG_0561

Husa-wat?
Helaas, onbekend maakt onbemind.

Eerst een beetje geschiedenis: toen in 1987 Husquvarna werd overgenomen door het italiaanse Cagiva hebben de zweedse ingenieurs de koppen bij elkaar gestoken en Husaberg opgericht. De fondsen waren beperkt hetgeen gecompenseerd werd met originele vondsten.

In 1995 heeft KTM Husaberg gekocht maar de ontwikkelingsafdeling bleef in Zweden. De KTM ingenieur hebben veel van de Husa’s geleend voor de EXC modellen die in 2000 gelanceerd werden. Met name het ontwerp van de Husaberg cilinderkop is heel duidelijk terug te herkennen bij de eerste lichting EXC modellen. Husaberg-motoren worden bij KTM in Mattighoven (Oostenrijk) gebouwd.
De KTM “ready-to-race” filosofie vind je ook terug bij de Husa’s. Overigens, de slogan komt van Husaberg….
(bron: Wikipedia)

Sinds de introductie van de nieuwe 2009 FE 450 & 570 Husaberg wint de motor bijna alle vergelijkingstests in diverse landen.  In 2013 heeft KTM dan Husqvarna overgenomen van BMW (voor een prikkie) en in 2014 is dan het merk Husaberg defintief ten grave gedragen.De reden: de naamsbekendheid van Husqvarna is veel beter gevestigd.

Algarve Offroad heeft nog 4x 2013 Husaberg modellen kunnen bemachtigen die in de herfst van 2014 voor het eerst werden ingezet. Feitelijk een KTM met mooiere kleuren en wat belangrijke extra’s zoals een betere voorvork en koelventilator.

Om ze ook in toptoestand te houden wordt er niet kinderachtig gedaan bij het onderhoud. Aan het begin van elke tour staan de motoren weer in topconditie klaar. Een weektour begint altijd met nieuwe achterband, olie en filters.
’s Avonds na de rit worden de motoren altijd gecontroleerd en waar nodig weer in tip-top staat gebracht.